Европейската комисия (ЕК) одобри ваксината на Пфайзер Abrysvo за предпазване от

...
Европейската комисия (ЕК) одобри ваксината на Пфайзер Abrysvo за предпазване от
Коментари Харесай

Защита още от първия ден: какво може ваксината срещу RSV

Европейската комисия (ЕК) утвърди имунизацията на " Пфайзер " Abrysvo за предотвратяване от респираторно-синцитиалния вирус (RSV). Това е първата ваксина, която освен пази по-възрастните от RSV, само че може да се ползва и на бременни дами за пасивна имунизация на към момента неродените им деца до шест месеца след раждането.

Всяка година към 33 млн. души в целия свят се заразяват с RS вируса, съгласно данни на Европейския център за профилактика и надзор върху болесттите (ECDC). Патогенът се предава по въздушно-капков път при кихане или кашляне. При множеството хора той провокира само леки признаци като при простуда. Но при по-възрастните, които имат и други заболявания, както и при бебетата и дребните деца респираторната зараза може да протече надалеч по-драматично.

Вирусът вкарва хиляди в лечебни заведения

В Европейския съюз (ЕС), Норвегия и Англия всяка година се хоспитализират към 213 000 деца под петгодишна възраст с тежки инфекции, провокирани от респираторно-синцитиалния вирус. Ежегодно от последствията на инфекцията умират сред 66 000 и 199 000 деца под пет години в целия свят. Тези данни още веднъж са на Европейския център за профилактика и надзор върху болесттите.

В рамките на Европейски Съюз броят на инфекциите с RS вирус се е нараснал през предходната зима. Заради това имунизацията Abrysvo беше утвърдена посредством така наречен ускорена процедура за оценка.

Около 33 милиона души в света се заразяват всяка година с RS-вируса Снимка: CDC via AP/picture alliance

С наближаването на есента и зимата имунизацията би могла да помогне за предварителна защита на сериозните последствия от RS вируса при някои от най-уязвимите ни жители, изяснява комисарката по опазването на здравето и сигурността на храните Стела Кириакидес в прессъобщение на Европейската комисия. " Това е изключително значимо за децата ни, за които RS вирусът е една от най-честите аргументи за хоспитализация в Европейски Съюз ", добавя тя.

Защита до шестия месец

Бременните дами в Европейски Съюз към този момент също ще могат да се имунизират с Abrysvo, имунизирайки по този метод пасивно и своите към момента неродени деца, предпазвайки ги от тежко протичане на инфекцията. Новородените ще имат отбрана до 6-ия си месец. Единичната имунизация сред 24-ата и 36-ата седмица от началото на бременността би трябвало да подсигурява тази отбрана, показва производителят " Пфайзер " в прессъобщение.

Малко преди да утвърждението на имунизацията в Европейски Съюз Агенцията за надзор на храните и медикаментите (FDA) - американският еквивалент на Европейската организация по медикаментите (EMA) - също даде зелена светлина на имунизацията на " Пфайзер ". В Съединените щати Abrysvo се предлага на възрастни хора над 60 години. Бременните в Съединени американски щати също ще могат да се имунизират сред 32-рата и 36-ата седмица от началото на бременността.

В края на предходната година вирусът засегна съществено Германия. Заради наложителното носене на маски преди този момент дребните деца по-рядко страдаха от респираторно-синцитиалния вирус. Големият брой случаи доведоха до претоварване на здравната система.

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР